Hur odling och yoga kan förbättra världen

IMG_0792 Min mormor hade mjölkkor och drev ett litet jordbruk när jag växte upp. Vi var ofta där som barn, inte minst på somrarna. Jag fick hjälpa till i ladugården, prova att handmjölka, åka traktor och kela med kalvarna. Men mest var vi bara fria. Vi badade i sjön, utforskade skogarna och lekte på höskullen. Det fanns alltid färsk mjölk att hämta från mjölktanken och frysen var full av nötkött från av fantastisk kvalité från gårdens Jersey tjurar. Att ha en småskalig mjölkgård innebär hårt arbete och små ekonomiska marginalerna, arbetsdagarna var långa. Men trots det tog mormor sig tid att varje kväll sitta och prata med med var och en av djuren för att se att de hade de bra. Mormor och Fred visste att de var beroende av djuren och naturen för att kunna leva och de skötte därför gården med största omsorg. 

Att min mormor var bonde är något jag först på senare år har förstått påverkade mig mycket i mitt beslut att bosätta mig på landet för att odla och göra yoga. För mig har det alltid känts självklart att vi får vår mat från jorden och att det är viktigt att ta hand om miljön och leva så hållbart som möjligt för att det ska fungera långsiktigt.

r036A9673 Kopia

Yoga handlar om att lära sig själv att uppnå hälsa och balans i livet. Och yoga är inte bara fysiska övningar du gör på mattan. Den verkliga kraften i yoga visar sig när börjar praktisera det du lär dig genom yogan i alla delar av ditt liv. För mig är jordbruket en naturlig del av yogan. Och att ägna sig åt småskaligt jordbruk är inte bara en gammal tradition. Det kan vara ett nytänkande och kreativt sätt att lösa många av dagens samhälliga problem, precis som jag också tror att yogan kan göra.

Idag är nästan hälften av Sveriges vuxna befolkning överviktiga eller feta. Ökad tillgång till kaloririk smaklig mat, stress och brist på fysisk aktivitet är stora orsaker till det problemet. Den här kombinationen av för mycket mat, för mycket stress och för lite fysisk aktivitet leder till stor ohälsa för många. Yoga kan vara ett bra verktyg för att lära sig hantera stress bättre, förstå sig själv mer och att hitta motivation att göra de hållbara livsstilsförändringar som krävs för att må bättre. Jag tror att det behövs stora samhällsförändringar för att komma till rätta med dessa hälsoproblem men det bästa är att göra det du kan - börja med dig själv.

Vi överkonsumerar inte bara mat utan energi generellt. Idag produceras ett överskott av materiella ting så som kläder, elektronik och inredning. Vi transporterar också både varor och människor på ett onödigt energikrävande sätt. Det känns lite som att samhället lever ett efter idealet live fast die young - och det skapar stora problem.

Det är brist på balans i dagens samhälle. Vi lever snabbt och jagar ständigt efter mer och nytt. Det finns en rastlöshet hos många människor som driver oss att söka efter snabba kickar. Det kan vara genom överkonsumtion av mat, att ständigt kolla facebook eller genom shopping. Men vad är det egentligen vi eftersträvar att uppnå genom dessa beteenden? Jag tror att många av dessa problem kan ha sin rot i en djupare livsstress. Varför lever jag och vad ska jag göra med mitt liv? Genom att ständigt vara nåbar och uppkopplad till “flödet” så dämpas ångesten över dessa svåra frågor.

r036A9701

Yoga erbjuder en alternativ lösning till snabba dopaminstmulerande kickar. Genom en regelbunden och strukturerad praktik är det möjligt att hitta ett inre lugn och att bli mer tillfreds med livet i sig självt. När du lever mer i det här tillståndet minskar dina behov av att söka snabb tillfredsställelse genom yttre ting. Det får dig också att börja göra mer medvetna val om hur du vill leva ditt liv. Yoga är att stilla sinnet så att du kan lära känna dig själv bättre och leva mer i balans.

“Yogha chitta vritti nirodha” Patanjalis yoga sutras 1.2