Huvudvärk när du gör yoga?

Huvudvärk är ett väldigt vanligt - men likväl besvärligt - fenomen. Oftast är huvudvärk ofarligt och beror på spända muskler i nacke, huvud och käkar. Orsaker till att musklerna blir spända kan vara många. Det kan handla om både mental och fysisk påfrestning. Alldeles oavsett kan yoga vara ett bra verktyg för att minska stress och spänningar.

Men ibland går inte huvudvärken över av att träna - och det kan till och med vara så att du får huvudvärk eller att den förvärras av yoga. Det positionerna som "vanligast" kan framkalla huvudvärk är huvudstående - eller sekvenser som exempelvis solhälsningen. Orsaker till att huvudvärken kommer vid dessa övningar kan vara att du inte andas tillräckligt eller att du spänner dig. Lägesförändringar kan också påverka ditt blodtryck, vilket ibland kan leda till huvudvärk. Mina tips för att undvika huvudvärk vid yoga är:

  • Tänka på andningen. Andas normalt och avslappnat och undvik att spänna dig. Håll absolut inte andan. Tänk speciellt på detta i huvudstående.
  • Det andra tipset har jag lärt mig av en av mina egna yogalärare. Knepet är att linda en elastisk gasbinda ganska hårt runt huvudet - för att hjälpa muskulaturen som sitter runt skalpen att slappna av. Du kan ha på dig bandaget under hela praktiken och även efteråt. Ja, faktiskt närsomhelst när du har spänningshuvudvärk. Det är inte snyggt direkt - men många som testar upplever att det hjälper mot huvudvärken så det kan vara väl värt att prova.
yogawithjacob4 Comments