Ont i ryggen när du gör Yoga?

Det finns många som vittnar om att Yoga har hjälp dem för att bli av med ryggont. Det finns även en del studier som visar att Yoga kan vara lika bra som konventionell behandling när det gäller att rehabilitera ickespecifik ryggsmärta (1). Men det kan också vara så att du faktiskt får ont i ryggen av att göra vissa Yogapositioner. Ryggont kan ha en massa olika orsaker och för att vara mer säker på varför just du får ont kan det vara bra att rådgöra med en kompetent Yogalärare. Men det finns två ganska vanliga problem som jag ofta ser. Det första du bör fundera på är om du får mest ont av bakåtböjningar, där du böjer ryggen bakåt i extension. Eller om du får mer ont av att göra mycket framåtböjningar som du exempelvis gör i solhälsningen. Det kan förstås också vara så att du får ont av både bakåtböjningar och framåtböjningar.

Om du får ont av framåtböjningar så kan det bero på att du när du böjer dig framåt lättare böjer i ländryggen än i höften. Du är alltså relativt rörligare i böjning (flexion) i ländryggen jämfört med flexion i höften. Om det är så kommer du att få en ökad stress och belastning på ländryggen varje gång du böjer dig framåt. När du gör mycket framåtböjningar kan detta på sikt leda till smärta. Det du då behöver jobba med är att förbättra rörligheten i höfterna och samtidigt träna på att hålla ryggen mer rak. Du behöver ökad styvhet och kontroll i ryggextensorerna och minskad styvhet samt mer rörlighet i höft sträckarna och knäböjarna. Om du tränar på detta sätt kommer ditt ryggont när du gör Yoga troligen försvinna. Titta på den här videon för några bra övningar.

Om du får ont i ryggen av att göra bakåtböjningar så kan det bero på att du lättare böjer ländryggen bakåt än du sträcker i höften. Det vill säga du är relativt rörligare i böjning bakåt (extension) i ryggen än du är i extension i höften. Varje gång du böjer dig bakåt tas då den mesta rörligheten ut i ländryggen och detta kan på sikt leda till smärta. Det du då behöver jobba med är att förbättra rörligheten i höftextension, öka styvheten och kontrollen i magmusklerna samt förmågan att aktivera rumpmusklerna i förkortat läge. Om du arbetar flitigt med detta kommer du med största sannolikhet inte längre få ont av bakåtböjningar. Kolla in den här videon för några bra övningar.

yogawithjacobComment