Yoga på Jobbet

De flesta av oss sitter mycket i sin vardag, både på jobbet och på fritiden. En grej som händer med kroppen när du sitter mycket är att du förlorar styrka i rumpan och magen samtidigt som du får sämre rörlighet i höfterna. Det finns dock något du kan göra åt detta. Genom att att regelbundet flera gånger under dagen utföra några enkla övningar kan du bibehålla och förbättra din rörlighet samt öka blodcirkulationen och aktiviteten i rumpan och magmusklerna. Här visar jag några övningar du kan göra.

Den första övningen går ut på att göra utfallsteg och vara noggrann med att få med bäcken och bålkontroll. Börja med att tippa bäckenet något bakåt så att du aktiverar magen och rumpan samt förlänger på framsidan av höften. Behåll sedan denna hållning och gör dynamiska utfallsteg, 10-20 gånger på varje ben. Den här övningen förbättrar rörligheten på framsidan av höften, ökar blodcirkulationen och aktiverar bål och rumpmuskulatur.

I nästa övning ska du sitta på stolen och placera ena foten på motsatt knä. Här ska du sedan tippa bäckenet framåt för att komma åt muskulaturen på utsidan och baksidan av höften. Du kan stanna i 1-2 min på varje sida.

Den sista övningen som också är bra och som du faktiskt kan sitta och arbeta i är att inta en friarposition på stolen med ena benet utanför med böjt knä och foten golvet. Du kan stanna i den här positionen så länge det fungerar och byta ben då och då.

yogawithjacobComment