Yoga när du är förkyld

Det är februari och som många småbarnsföräldrar är allt för medvetna om så brukar det innebära en period med förkylningar, magsjuka och annat mindre kul både bland barn och vuxna. Det kan lätt bli förödande för träningen och för att inte helt komma ur goda rutiner kan det vara bra att känna till vad du faktiskt kan göra även om du är lite förkyld.

Yoga är en träningsform som du enkelt kan anpassa till dagsformen. Det är en stor fördel eftersom du i princip alltid kan göra Yoga även om du är krasslig, trött eller på annat vis inte känner dig hundra. Du kan dock behöva anpassa din Yogapraktik efter hur du mår just idag.  Här är tre tips från mig som kan vara till hjälp när du gör Yoga om du är förkyld.

1. Undvik att göra allt för ansträngande sekvenser som skapar mycket värme och får dig att börja svettas. Om du har lite feber eller ont i halsen är det inte optimalt att stressa kroppen för hårt. Detsamma gäller exempelvis löpning, du bör inte ge dig ut på ett tufft intervallpass om du känner dig sjuk. Med det sagt behöver du inte undvika fysisk aktivitet helt. Att promenera, göra lätt styrketräning eller anpassad Yoga kan vara helt okej även om du är lite förkyld.

2. Anpassa Yogapraktiken genom att använda mer hjälpmedel. Det kan exempelvis vara att göra bakåtböjningar över en stol. Att göra nedåtgående hunden med bälte från en dörr (visar denna teknik i min gratiskurs). Det kan också vara lämpligt att fokusera mer på sittande och liggande positioner som ger återhämtning.

3. Vid förkylning, ont i halsen och tät näsa finns det några positioner som kan vara extra bra. Skulderstående (Sarvangasana) och plogen (Halasana) ökar blodflödet till hals och näsa och när du kommer ur positionen kan du ofta känna att slem mobiliseras och du kan andas friare.

yogawithjacobComment