Stretcha lagom

Yoga kan göra ont, speciellt i början. Att öppna upp och komma åt stela och låsta delar i kroppen, sträcka ut, förlänga och skapa mer frihet känns. Det gör ont eftersom du försöker göra något du inte gjort förut, kroppen kan då ofta protestera eftersom den tror att de nya rörelserna kan vara farliga. Det är ett försvar kroppen har och som är viktigt och bra, nya okontrollerade rörelser kan vara farliga. Om vi exempelvis ramlar och sträcker en muskel så kan muskeln skadas. Att göra nya rörelser utan kontroll och med för hög intensitet kan vara farligt. I Yoga är det meningen att du ska arbeta kontrollerat och successivt för att öka din rörlighet. Genom att andas lugn och avslappnat och göra rörelserna långsamt i början talar du om för nervsystemet att det inte är någon fara du kan då minska kroppens försvar och stegvis lära dig nya rörelser.

Att bli "bra" på att stretcha handlar också om att lära sig att lite smärta inte är farligt. På samma vis som löpare lär sig att smärtan som uppkommer när du samlar på dig mjölksyra inte är farligt kan man man lära sig att tolerera mer smärta när du förlänger vävnader under stretch. Att praktisera Yoga på ett sätt som känns tryggt och avslappnat ger de bästa förutsättningarna för långsiktig progression och du kan minska risken för skador.

Lite ont kan alltså vara acceptabelt när du gör Yoga. Du ska dock inte ha ont efteråt eller dagen efter att du praktiserat. Om du alltid får ont efter din Yoga så är det något du behöver ändra, det kan hända att du övergör någon rörelse eller att du inte anpassat övningen efter dina förutsättningar. Att praktisera Yoga så att du skapar mer smärta är inte långsiktigt hållbart. Om ditt mål är att förbättra din rörlighet och bibehålla den så är det en dålig strategi att stretcha så hårt att du får ont efteråt eftersom detta troligtvis leder till att du kommer sluta med dina övningar eller skada dig. Det är viktigt att läraren är kompetent och lyhört men till sist är det alltid ditt ansvar att avgöra vad som fungerar för dig, det kan vara svårt för en lärare att avgöra om du övergör. Så mitt tips är att att stretcha lagom för långsiktiga hållbara resultat, vad som är lagom är förstås subjektivt och skiljer sig från person till person.

yogawithjacobComment