Vilken Yogamatta är bra?

Det finns väldigt många olika Yogamattor att välja på idag. Exakt vilken typ av matta du ska ha är förstås upp till dig. Men egentligen behöver du ingen Yogamatta alls för att börja med Yoga. Det går utmärkt att praktisera Yoga på golvet, på en vanlig matta, ute på gräsmattan eller på stranden. Men det finns förstås vissa fördelar med en Yogamatta ibland. Syftet med mattan är att den ska ge bra grepp och tillräckligt med dämpning. Jag föredrar en tunn matta (ca 3mm tjock), jag vill ha den tunn eftersom det ger bättre stabilitet framförallt i de stående positionerna. Ytan och greppet är också viktigt, här kan du behöva prova dig fram lite för att hitta en matta som du tycker har bra grepp. Ett tips när du köper en ny Yogamatta är att tvätta den i maskin (om den tillåter det) samt skrubba den så kommer greppet förbättras.

 Matta, bälte och klossar. Enkla hjälpmedel som är mycket användbara.

Matta, bälte och klossar. Enkla hjälpmedel som är mycket användbara.

Förutom matta så finns det många hjälpmedel som kan vara bra när du praktiserar Yoga för att du ska kunna arbeta på bästa sätt med positionerna. Klossar och bälte är enkla hjälpmedel jag rekommenderar att du skaffar efter mattan. Sådana hjälpmedel kan du använda på oändligt många sätt för att få ut mer av din praktik. Bältet kan exempelvis förlänga din räckvidd om du inte når till foten i sittande framåtböjningar, bältet kan också hjälpa till med hållningen och fungera som stöd för axlarna om du är stel i skulderstående. En annan bra teknik med bälte för att förbättra rörligheten på baksidan av höfterna samt sträcka ut ryggen visar jag i morgonsekvensen i min kurs.

Klossar är också bra när du inte når till golvet i framåtböjningar eller för att kunna jobba bättre i Ahdo Mukha Svanasana om du är stel i höfterna. Klossar kan också användas som stöd i bakåtböjningar, exempelvis liggande med kloss mellan skulderbladen för att öppna upp i övre delen av ryggen och bröstkorgen.

yogawithjacobComment