Varför du får ont i ryggen av bakåtböjningar

Bakåtböjningar är viktiga positioner i Yoga och kan ha många positiva effekter om de praktiseras på korrekt vis. Tyvärr så är det många som missförstår hur de ska utföras och då uteblir de positiva effekterna och det kan också vara så att du får ont i ryggen av dem. Det kan förstås finnas många olika orsaker till varför du får ont i ryggen och det är alltid viktigt att göra en individuell bedömning för att vara mer säker på vad som kan vara problemet. När det gäller bakåtböjningar och Yoga finns dock några vanligt förekommande orsaker som jag ofta stöter på när jag undervisar.

Bakåtböjningar kan praktiseras för återhämtning då du ger kroppen mycket stöd med hjälp av props och det gör att du kan slappna av mer och samtidigt förbättra rörligheten. Bakåtböjningar kan också vara mer aktiva där du måste arbeta mer muskulärt, det är oftast dessa som ställer till problem. Målet med aktiva bakåtböjningar är att förbättra rörligheten på framsidan av höfterna i övre delen av ryggen och axlarna. Syftet är också att träna magmusklerna på att kunna arbeta effektivt när de är mer utsträckta. I bakåtböjningar måste du också lära dig att jobba effektivt med rumpmusklerna för att tippa bäckenet bakåt och skapa en förlängning i ländryggen samtidigt som du sträcker i höftleden.

Svaghet eller oförmåga att hålla emot med magmusklerna när du böjer dig bakåt gör att du har svårare att kontrollera rörelsen och det kan i längden leda tills ont. Om du är stel på framsidan av höfterna och mjuk i ländryggen kommer du troligtvis att böja mer i ländryggen jämfört med höften vilket ökar belastningen på ryggen om du går djupt i bakåtböjningen. När du inte kan arbeta effektivt med rumpmusklerna så får du inte samma muskulära stöd och förlängning av ryggraden vilket också kan leda till besvär.

Som regel är det en kombination av ovanstående faktorer som orsakar ryggont i bakåtböjningar men det kan vara så att någon av orsakerna är dominerande för dig. Det är därför viktigt att du får hjälp av en kunnig Yogalärare som kan anpassa positionerna så att du på ett tryggt och metodiskt vis kan förbättra din styrka, kontroll och rörlighet och uppleva de positiva effekterna av bakåtböjningar.

yogawithjacobComment