Foglossning och Yoga

Smärta i bäcken och rygg är ganska vanligt vid graviditet. Ett vanligt begrepp för att beskriva dessa symtom är foglossningar. Foglossningar är egentligen ett missvisande begrepp eftersom det inte är något som lossnar eller går sönder i lederna. Graviditetsrelaterad bäckensmärta är en bättre beskrivning. Vi vet inte exakt vad det är som händer eller vad som orsakar smärtan men troligen är det hormoner under graviditeten som utsöndras för att förbereda kroppen på förlossning som påverkar lederna. Den kan vara så att belastningen på lederna ökar på grund av dessa förändringar och att ligamenten blir något inflammerade och att det är detta som orsakar själva smärtan. Det här är inte farligt och smärtan brukar oftast gå över efter förlossningen.

Trots att det inte är farligt kan graviditetsrelaterad bäckensmärta göra mycket ont och även begränsa din aktivitetsnivå. Det verkar också vara så att vissa typer av belastning orsakar mer smärta och det här är något du bör ta hänsyn till i din Yogapraktik. Känn efter om det är några övningar du brukar få ont av och se om du antingen kan få hjälp att anpassa dessa eller undvika dem under en period. Generellt kan det vara bra att vara försiktig med övningar där du belastar höftleder i ytterläge. Stående vridningar och intensiva bakåtböjningar kan också vara bra att vara lite försiktig med. Det finns dock ingen anledning att helt undvika fysisk aktivitet eller Yoga. Även om det gör lite ont är det bra att försöka vara aktiv i den mån det är möjligt men det är onödigt att göra positioner som orsaker mer smärta.

Något som kan vara extra bra om du har dessa besvär är att fokusera på att träna både dynamisk och statisk styrketräning för bål och bäckenmuskulatur då det är viktigt att dessa muskler fungerar bra för att ge stöd åt leder och ligament. Du ska dock undvika övningar med allt för hög belastning när du är gravid eftersom magen växer och du inte kan arbeta som vanligt med bålmuskulaturen.

Ett hjälpmedel som fungerar bra för många är ett bälte som du sätter runt höfterna och drar åt. Bältet kan ge ett extra stöd åtlederna i bäckenet och för många kan det här minska smärtan. Du kan ha bältet på dig så mycket du vill, både när du gör Yoga och om du exempelvis promenerar.

yogawithjacobComment