Får du ont i knäna när du gör yoga?

Att ha ont i knäna är mycket vanligt och inte sällan uppdagas dessa problem när du börjar yoga. Du märker kanske då att det gör ont i knäna när du sitter med korslagda ben och om du ska ha ett ben böjt och börja dig ned mot golvet. Som med all smärta och skador så kan det finnas många orsaker till detta. Men en mycket vanlig orsak till att du kan få ont i knäna av att göra yoga är att du har stela höfter.

Höften är en mycket stabil och stark led och om du har stela höfter och sitter på golvet så kommer knäna att hamna ganska högt upp. Om du sedan försöker böja dig framåt från den här utgångspositionen så blir belastningen på knäleden ganska stor. Och om du ofta upprepar den rörelsen så kan du få ont i knäna.

En bra teknik för att lösa det här problemet är att sitta på en höjd, exempelvis ett bolster, så att knäna inte är högre än höfterna. När du kommer upp på en tillräcklig höjd kan du tippa bäckenet lite framåt, hålla en neutral hållning och slappna av i höfterna. På så sätt kan du gradvis öva upp rörligheten i höfterna utan att belasta knäna så mycket. När du förbättrar rörligheten i höfterna kommer också knäproblemen mest troligt att minska.

Ett annat tips är att inte korsa benen så mycket när du sitter utan bara lätt kroka i fötterna i varandra och du behöver inte heller ha fötterna så nära ljumskarna utan sitt istället i en mer öppen position. Det skapar mer utrymme i knäleden och du kan samtidigt slappna av mer i höfterna.

Det här är några väldigt enkla tekniker men det är förvånansvärt få som använder dem. Många knäproblem i yoga kan undvikas om du praktiserar med lite förstånd och sitter på en höjd om det behövs.

yogawithjacobComment