Gympaläraren

 Foto: Janne Danielsson /SVT

Foto: Janne Danielsson /SVT

Jag har tittat på första avsnittet av Gympaläraren på svt med Kalle Zackari Wahlström. Kalle har blivit en känd träningsprofil genom program som Svett & Etikett och Träna med Kalle där han vill visa att träning är kul och att alla kan träna. Jag har med intresse följt dessa program och tycker att de är både underhållande och viktiga. Det är ju nämligen så att bristen på träning och fysisk aktivitet är ett stort problem för en stor grupp människor. Och det är inte bara ett problem för vuxna, även barn och unga rör sig allt mindre och detta kommer på sikt få stora negativa konsekvenser på folkhälsan. I Gympaläraren återvänder Kalle till sin gamla högstadieskola för få eleverna att röra på sig mer. Det är en på chockerande verklighet som möter Kalle på skolan där halva klassen är frånvarande från skolidrotten.

Det finns många orsaker till frånvaro från skolidrotten och en vanlig orsak verkar vara att många elever har väldigt låg självkänsla när det gäller fysisk aktivitet och rörelse. Det här är inte något som skolan har lyckats fånga upp och göra något åt.

Jag kan själv känna igen mig i detta. Som barn hade jag också dålig självkänsla. Jag var överviktig och kände mig underlägsen mina vänner och klasskompisar när det gällde fysisk prestation. Jag hade ont i ryggen och tänkte att jag inte kunde klara av så mycket fysiskt. Det här var ett stort problem för mig eftersom jag innerst inne kände en längtan och ett behov av att vara mer fysiskt aktiv. Jag ville ha en stark och kapabel kropp som jag kunde lita på - men saknade förmågan och kunskapen att genomföra de förändringar som krävdes. På många vis kände jag mig fången i min egen kropp.

Jag tror att vi är skapade för rörelse och att alla mår bra av allsidig fysisk aktivitet. Om detta saknas tror jag att det är svårt att må riktigt bra och att känna sig som en hel människa.

För mig tog det många år innan jag hittade rätt verktyg, kunskap och inspiration för att börja röra på mig mer och träna. Men när jag såg resultat började jag tycka att det var roligt och min självkänsla växte. Om det hade funnits en vuxen på min skola som peppade, visade att alla kan, att rörelse är roligt och inspirerar till fysisk aktivitet så är jag säker på att jag hade nått dit mycket snabbare. Vilken dröm det hade varit om det hade funnits en Kalle på min skola när jag gick där.

yogawithjacobComment