Slopa betyget i idrott och hälsa?

Det är orättvist med betyg i skolidrott. Arv och miljö skapar helt olika förutsättningar. Redan från start är det förutbestämt vem som är bra och dålig. Någon har spelat fotboll hela sin barndom och har bra bollkänsla. En annan har skjutit i höjden tidigt och är bäst i basket, en tredje har tränat styrketräning flera år och är jättestark och en fjärde är redan en rutinerad långdistanslöpare. Vissa föds med exceptionell rörelsekontroll och lär sig enkelt gå på händer, hjula och göra volter.

Ämnet idrott och hälsa i skolan är på tapeten nu och SVT:s programserie Gympaläraren med Kalle Zackari Wahlström handlar just om detta. I serien får vi se att många elever känner sig dåliga, får prestationsångest och struntar i att gå på gympalektionerna. Jag tror att det är många vuxna som kan känna igen sig från sin egen skoltid. Det är inte så roligt att alltid bli vald sist i innebandy, att inte ens våga skjuta på grund av rädsla för att misslyckas och bli utskrattad. Eller redskapsgymnastiken - känslan av osäkerhet när en ska stå på led och i tur och ordning hoppa över bockar, hjula och göra kullerbyttor.

Bara att dyka upp på gympalektionerna kan vara tillräckligt utmanande för många. Att dessutom ha ett prestationsbaserat betyg skapar ännu mer stress och ångest. Det finns många som ifrågasätter om vi mot bakgrund av detta alls ska ha betyg i idrott och hälsa? För egentligen, räcker det inte med att bara vara med och göra sitt bästa?

Jag håller helt med om att betyg är orättvisa. Men är det verkligen mer orättvist att ha betyg i idrott jämfört med andra skolämnen? Någon elev kanske har läst tusen böcker - medan en annan har dyslexi. Någon har två konsertpianister till föräldrar medan en annan är tondöv. Det finns många som inte vågar räcka upp handen och fråga på mattelektionerna trots att de behöver hjälp. Andra är livrädda att prata inför en grupp och skolkar från alla redovisningar. Helt klart är det så att stress inför prestation inte endast förekommer i idrott och hälsa.

Betyg och prestationskrav skapar generellt en stress hos människor. Och det alldeles oavsett ämne. För vissa elever som är svaga i exempelvis språk och matte kan idrotten vara deras ”time to shine”. Skulle det inte vara väldigt orättvist mot dem att plocka bort just betyget i gympa? Det tycker i alla fall jag.

Det finns tack och lov mycket som skolan kan göra för att förbättra elevernas närvaro och engagemang på gympalektionerna. Programmet ”Gympaläraren” i SVT är ett utmärkt exempel på detta. Serien borde faktiskt vara obligatorisk tittning för alla idrottslärare runtom i landet