Energigivande andning

Det finns många olika andningstekniker inom Yoga. Vissa är mer lugnande och avslappnande medan andra är mer energigivande och uppiggande. Bhastrika eller blåsbälgsandning är en energigivande andningsteknik som är ganska enkel att utföra. Du kan göra bhastrikaandning både sittande och liggande. Om du är nybörjare rekommenderar jag att att ligga eftersom det går lättare att slappna av när du inte behöver tänka på hållningen, det kan också vara lättare att andas djupa andetag. Om du ligger ned så ha gärna stöd av ett bolster eller filtar för att öppna upp bröstkorgen.

Bhastrika betyder alltså blåsbälg och andningen är snabb, kort och utförs med viss kraft. Börja med att andas några normala lugna andetag in och ut genom näsan. Andas sedan korta snabba andetag med näsan, slappna av i magen så att du tillåter andningen att skapa rörelser och vibrationer i bålen. Andas med en jämn rytm där in och utandning är lika långa. Börja med kanske 15 sekunder och så småningom kan du öka tiden upp till en minut åt gången. Efter en avslutat cykel tar du några normala lugna mjuka andetag. Upprepa den här tekniken två till tre gånger.

Det som händer när du utför bhastrika är att ph-värdet i blodet sjunker och koncentrationen av syre blir högre. Det kan hända att du känner lite pirrningar i fingrarna och lite yrsel, det är så det känns när koldioxidhalten i blodet sjunker. Traditionellt inom yoga så menar man att sådan typ av andning ökar energin och är uppiggande. Det finns idag en del forskning som har tittat på snabb andning, bland annat en studie (1) som indikerar att hyperventilation kan öka prestation och återhämtning vid intervallträning. Prova dig fram och se hur det fungerar för dig.

1. Akihiro Sakamoto, et al., “Hyperventilation as a strategy for improved repeated sprint performance,” Journal of Strength and Conditioning Research DOI: 10.1519/JSC.0b013e3182a1fe5c

yogawithjacobComment