Huvudstående vid nackbesvär

Huvudstående är egentligen axelstående, nästan i all fall. Ett vanligt missförstånd är att du ska ha all kroppsvikt på huvudet, men så är det inte. I huvudstående och dess olika variationer måste du arbeta aktivt med axelmuskulaturen så att du delvis lyfter dig bort ifrån golvet, om du har nackbesvär är detta extra viktigt. Det är bra att lära sig huvudstående stegvis och fokusera på en bra linjering samt att arbeta effektivt med axlarna. Det kan hända att du behöver träna på andra positioner för att stärka axlarna innan du kan börja göra klassiskt huvudstående. Om du är svag i axlarna eller har nackproblem finns det en variant av huvudstående som kan vara till stor hjälp.

Du använder dig här av stå stolar som du ställer mot väggen, det ska vara ett mellanrum mellan stolarna som är lite större än ditt huvud. Det kan också hända att du behöver lägga en matta eller filtar på stolarna om de är hårda. För att komma upp i den här positionen placerar du huvudet med bakhuvudet helt in mot väggen mellan stolarna och händerna på stolsdynorna. Därifrån ska du du pressa i händerna och sparka upp ett ben i taget mot väggen. Vila hela baksidan av kroppen mot väggen så att du blir helt rak, låt axlarna sänkas något och slappna av i nacken.

Fördelarna med den här varianten är att du skapar en förlängning av nacken istället för kompression som i klassiskt huvudstående. Du får också en kraftig massage för skuldermusklerna och sträcker ut dem. Ofta kan det vara så att du får mycket blod till huvudet och att det trycker mycket, det kan vara så att du inte stannar så länge i början. Om du praktiserar positionen regelbundet blir kroppen bättre på att reglera detta och du kan stanna längre utan obehag.

yogawithjacobComment