Yoga vid mens

Det är förstås väldigt individuellt hur du mår och vilka symtom du har när du menstruerar. Men det är inte ovanligt att behöva anpassa sin fysiska träning och även yogapraktik vid mens. Om du är trött och har ont är det kanske inte läge att pressa dig själv så mycket så generellt kan det vara bra att dra ned lite på intensiteten på din träning om du känner att du inte är hundra. Jag tror att det viktigaste är att du lyssnar på din kropp och känner vad som fungerar för dig. Det finns dock några riktlinjer inom yoga om vad som kan var bra att undvika vid menstruation, du behöver dock inte följa detta slaviskt.

  • Inom yoga tänker man sig att det inte är optimalt att göra så mycket huvudstående och inverterade positioner när du har mens eftersom det möjligen stör blodets naturliga väg ut ur kroppen.
  • Allt för intensiva magstärkande övningar där du maximalt kontraherar bål och bäckenmuskulatur kan också vara bra att dra ned på.
  • Sittande och stående vridningar där du komprimerar inre organ och gör dig själv väldigt kompakt är inte heller det bästa.
  • Det samma gäller intensiva bakåtböjningar där du sträcker ut framsidan av bålen.

    I princip kan du egentligen göra alla dessa positioner om du anpassar dem och inte går ut för hårt.

Generellt är det bra att fortsätta med fysisk aktivitet under mensen och du behöver inte undvika yoga. Däremot anpassa efter dina förutsättningar och kanske prova följa ovanstående riktlinjer och se om det kan hjälpa dig.

yogawithjacobComment