Den bästa yogapositionen på en söndag

Traditionellt praktiseras yoga sex dagar i veckan och en av dagarna görs återhämtande positioner och andningsövningar. På den sjunde dagen kan det vara lämpligt att ta paus från den fysiska praktiken. Yoga handlar om att hitta balans i livet och en balanserad yogapraktik innebär att ibland inte praktisera.  Ibland brukar jag dock ha svårt att helt låta bli yoga även på söndagar. En favoritposition som jag ofta gör då är nedåtgående hund med bälte runt ett dörrhandtag.

För att den här tekniken behöver du ett bälte som du ska sätta runt ett dörrhandtag. Kliv sedan in i bältet och kom ned till hundens position. Nästan all din kroppsvikt ska vara i fötterna, du hänger alltså från bältet. Gå fram så långt du kan med händerna för att öppna upp sidorna av bålen och förlänga ryggraden. Slappna av i nacken och andas normalt.

Den här varianten av nedåtgående hund är väldigt bra för återhämtning då du har mycket stöd och den inte är så fysiskt ansträngande. Det går även fint att praktisera om du exempelvis är förkyld eller har väldigt låg energinivå. Bältet hjälper dig att förlänga ryggraden och bålen samt minskar belastningen på axlarna. Du kan du stanna längre i den här varianten jämfört med den klassiska positionen och du får extra hjälp med att sträcka baksidan av höfterna.

Det är som sagt en av mina favoritpositioner och jag tycker att den är suverän för att sträcka ut baksidan av benen, lugna sinnet och hitta ny energi. Jag har alltid med mig ett bälte för att kunna göra denna när jag är ute och reser, perfekt på hotellrummet efter en långflygning. För dig som är orolig för om dörren håller kan jag lugna dig. Jag har provat många dörrar och aldrig varit med om en olycka.

yogawithjacobComment