Yoga för total avslappning

Avslappning, andning, meditation och återhämtning är så klart en viktig del i yoga och någon som skiljer yoga från många andra träningsformer. Inom yoga läggs lika mycket fokus på att lära sig avslappning och återhämtning som på att aktivera och träna kroppen. Det är just det här jag gillar med yoga. Kombinationen av aktiv fysisk träning med fokus på kvalitet och aktiv återhämtning. Fysiskoch mental träning är en form av stress och för att kunna hantera den här stressen och använda den för att utvecklas behöver du också tillräcklig återhämtning. Det är när du vilar som du växer.

Att vila är inte alltid så enkelt som det låter och idag har vi ofta mycket som händer runt omkring. Mobilen, tv och dator tar ofta en del av vår uppmärksamhet och gör det svårt för hjärnan att slappna av. Den fjärde grenen i ashtanga yoga är pratyahara och betyder att vända sina sinnen inåt, genom att vända sinnena inåt så kan du slappna av. När det är mycket på gång runt ikring så behöver du ibland hjälp med att göra detta och då kan fysiska hjälpmedel och vissa positioner vara bra.

För att utföra den här varianten av liggande avslappning behöver du ett bolster, en bandage och två lätta viktskivor. Börja med att linda bandaget runt huvudet och dra ned det över ögonen. Bandaget stänger ute den yttre världen genom att dämpa hörsel och syn och hjälper dig att fokusera inåt. Lägg dig ned på bolstret och se till att du har stöd för hela ryggraden och huvudet. Ta sedan händerna och armarna ut åt sidorna och håll viktskivorna i händerna. Det kan ibland vara svårt att ligga helt stilla i avslappning och vikterna hjälper dig med att slappna av och inte röra dig. Stanna i den här positionen 10-20 minuter, kom sedan långsamt upp.

Det här var den sista frågan i den här video och blogg-serien där jag svarar på 30 frågor om yoga. Om du har fler frågor om yoga eller vill ha hjälp med något i din praktik så är du välkommen att maila mig på yogawithjacob@gmail.com. Jag kommer också framöver fortsätta skriva blogginlägg om yoga och livet.

yogawithjacobComment