Guide till underarmsstående

Underarmsstående eller pincha mayurasana som positionen heter på Sanskrit är en utmanande armbalansering. Den förbättrar styrka i axlarna och din balans. Det finns några viktiga delar som bör vara på plats för att du ska kunna utföra underarmsstående.

Det är viktigt att du har tillräckligt god rörlighet i axlarna och övre delen av ryggen för att kunna komma upp i positionen. I den här övningen ska armbågar, axlar och höfter vara i linje och ryggen ska hållas neutral. Om du har svårt att utföra den här övningen rätt så behöver du praktisera den regelbundet en period för att öka rörligheten innan du kan göra underarmsstående. Håll positionen 90 sek och upprepa 2-3 gånger. Du kan med fördel göra övningen varje dag.

Det här är en bra övning för att både testa och träna styrka i axlarna och ryggen. Håll en kloss mellan händerna och gå så högt upp du kan med höfterna. Målet är att bäckenet ska vara mer eller mindre rakt ovanför axlarna. Se till att du inte tar med huvudet i golvet. Stanna i positionen 30 sek.

När rörligheten och styrka är på plats är det dags att börja öva mot väggen. Fortsätt använda en kloss mellan händerna. Du kan också använda en stol för att få mer höjd under fötterna, på så vis blir det lättare att sparka upp till väggen. När det funkar bra med stolen kan du stegvis minska höjden, exempelvis använda klossar under fötterna och slutligen sparka upp utan någon höjd. Stanna 15-30 sek när du kommit upp.

När du är bekväm med att stå mot väggen och även kunna fribalansera nära väggen i 30 sek kan du börja öva i mitten av rummet. Sparka upp på samma vis som vid väggen och håll balansen genom att pressa ned i händerna och underarmarna samt att hålla kroppen så rak som möjligt. Spänn rumpan, sträck på benen aktivare magmusklerna. Stanna 15-30 sek.

Dela artikeln med en vän om du tror att den kan vara intressant för dem! Och berätta gärna i kommentarerna om det är något annat du skulle vilja lära dig mer om i yoga.

yogawithjacob2 Comments