Yoga är inte en komplett praktik

Yoga är en fantastisk rörelseform och ett av dem mer kompletta systemen för att utforska och utmana dina fysiska förmågor på ett allsidigt sätt. I yoga är också återhämtning, nedvarvning, avslappning samt medveten närvaro viktiga delar. De är något som saknas i många andra träningsformer vilket är synd eftersom dessa är viktiga delar. Yoga kan också utövas utan utrustning då du framför allt jobbar med din egen kropp som motstånd vilket gör att du alltid kan utöva yoga så länge du har lite golvyta och kanske en matta.

Övningarna i yoga är effektiva för att förbättra rörlighet, styrka och kroppskontroll. Armbalanseringar är exempelvis utmärkta för att träna presstyrka i armar och axlar. Bakåtböjningar öppnar upp framsidan av höfterna, axlarna samt stärker bål och rygg. De stående positionerna förbättrar höftrörlighet och benstyrka, framförallt förmågan att arbeta effektivt med musklerna i förkortat och utsträckt läge.

Trots yogans alla fördelar är det några delar som saknas och som du bör komplettera med om du vill uppnå en mer balanserad praktik.

Dragstyrka- Det tränar du vid exempelvis rodd, klättring, simning, pull-ups och hängande övningar. Dessa typer av rörelser är viktiga för att bygga överkroppstyrka och träna ryggen och armarna på ett bra sätt. Ett av de mest effektiva redskapen för att utveckla dragstyrka är gymnastikringar. De är prisvärda, enkla att ta med sig och montera och erbjuder oändliga möjligheter för att träna överkroppen. Om du är en erfaren yogi men inte tidigare tränat med ringar kommer du upptäcka att det är svårt och krävande och att yogan kanske inte har förberett dig tillräckligt för dessa rörelser. Men med regelbunden träning kommer du att upptäcka att gymnastikringarna även kommer att förbättra dina yogapositioner.

Tunga övningar för underkroppen - Även om de stående positionerna i yoga ger en bra grundträning för benen och framför allt förbättrar rörlighet och kontroll så är belastningen inte tillräckligt stor för att du verkligen ska utveckla benstyrka. Två välbeprövade övningar för att bli stark med fokus på underkroppen är marklyft och knäböj. Många yogisar är mycket rörliga men inte särskilt starka. Marklyft och knäböj åtgärdar effektivt detta, därför kan de vara ett viktigt och bra komplement till dina vanliga yogaövningar.

En fördel om du har praktiserat yoga ett tag är att det troligtvis blir enkelt för dig att hitta god teknik i marklyft och knäböj vilket annars kan vara svårt för vissa. Det innebär att du kan träna mer effektivt och säkert och kommer att få goda resultat.

Kardiovaskulär träning -  Om du praktiserar mycket sekvenser, exempelvis solhälsningar, så får du definitivt en viss konditionsträning. Men jämfört med ex. löpning på lite högre intensitet så är yoga en ineffektivt metod för att öka din maximala syreupptagningsförmåga. Även om du inte satsar på att bli elitlöpare så kan det vara bra att lägga in en del löpning, cykling, skidor eller liknande för att förbättra konditionen.

Yoga är inte en fulländad metod. Faktum är att det inte finns någon rörelseform eller idrott som är komplett. Eftersom alla idrotter syftar till specialisering så kommer du att förbättra vissa egenskaper medan du på andra områden blir relativt sämre. En skillnad med yoga och idrott är ju att syftet inte är att bli bäst på en sak och tävla mot andra. Syftet med yoga är istället att förbättra hälsan, utveckla dina fysiska förmågor på ett balanserat sätt och att växa som människa.

Därför bör du inte begränsa dig till att enbart praktisera yogapositioner på ett viss sätt från en specifik tradition. Ordet yoga kommer från Sanskrits yuj och betyder att förena eller binda samman. Genom studera andra rörelseformer och vara ödmjuk inför vad som saknas i din praktik, utforska nya rörelser och tekniker och implementera dessa på ett intelligent sätt praktiserar du yoga.

Om du är nyfiken på hur du kan träna med gymnastikringar kan du kolla in min guide under hashtaggen #muscleupguide på instagram.

yogawithjacob2 Comments