Swastikasana - sittande med lätt korslagda ben

Swastikasana är en enkel sittande position. Den brukar ofta göras i början och slutet av ett yogapass och är även lämplig för sittande andningsövningar och meditation. Swastikasana ska inte vara en fysiskt utmanande position - det ska vara en bekväm och stabil position som gör att du kan fokusera på din inre kropp och på din andning.

För att kunna göra detta vill du ha en neutral ryggrad och en öppen bröstkorg. Och för att det ska vara möjligt måste du sitta med bäckenet neutralt - alltså varken framåt eller bakåttippat. För de flesta är det bra att sitta på en höjd i swastikasana. Om du inte gör det och är stel i höfterna kommer ditt bäcken att tippa bakåt, dina knän kommer att hamna högre upp än höfterna och din ländrygg kommer att rundas. Det kommer vara ansträngande att sitta i positionen och vara svårt att behålla en öppen bröstkorg.

Prova därför att sitta på exempelvis ett bolster. Det är viktigt att du inte har för lite höjd, för vissa kan det vara lämpligt med två eller tre bolster. Kom ihåg att det inte är en tävling om att kunna sitta direkt på golvet. Det viktiga är att du arbetar intelligent i positionen utifrån dina förutsättningar.

yogawithjacobComment