Urdhva dhanurasana - Uppåtgående broposition del 1

Urdhva dhanurasana betyder uppåtgående broposition och är en avancerad bakåtböjning. Det är en svår men också viktig position. Den kräver armstyrka samt god rörlighet i axlar, rygg och inte minst framsidan av höfterna.

Det är många som tycker att den här positionen är besvärlig. För en del är det svårast att kunna pressa sig upp från golvet och det beror oftast på för dålig arm/axelstyrka i kombination med stelhet. Det är inte heller ovanligt att få ont i ländryggen i urdhva dhanurasana. Det beror ofta på stelhet i framsidan av höfterna, stelhet i bröstryggen och axlarna samt svaghet i magmusklerna.

För att kunna jobba på stegvis och systematiskt har jag brutit ned den här övningen i tre delar.

  1. Öppna upp bröstkorg och axlar.
  2. Presstyrka i armarna.
  3. Öppna upp framsidan av höfterna och.

Dessa tre är de viktigaste delarna att ha på plats för att få till en uppåtgående broposition som ger dig positiva effekter och inte gör ont.

Första delen fokuserar alltså på att förbättra rörligheten i axlar och bröstkorg. Det är en viktig del för att förstå mekaniken i positionen och också för att veta var du behöver arbeta. Till övningen behöver du vägg, matta och kloss. Stanna i positionen 10-15 sekunder och upprepa minst tre gånger. Gör den här övningen dagligen för bästa effekt.

Imorgon blir fokus på armstyrka och hur du kan arbeta för att komma upp i positionen.

yogawithjacobComment