Urdhva dhanurasana - Uppåtgående broposition del 3

I del ett fick du lära dig en övning för att öppna upp axlarna och övre delen av ryggen och i del två en användbar teknik för att komma upp i positionen. I del tre är fokus på att öppna upp framsidan av höfterna eftersom det är viktigt att kunna detta för att göra urdhva dhanurasana.

I bakåtböjningar är fokus generellt på att öppna upp axlar och höfter, ryggen hänger liksom bara med. De flesta har en relativt mjuk ländrygg och är förhållandevis stela på framsidan av höfterna. Det gör att när du exempelvis praktiserar urdhva dhanurasana tas väldigt mycket rörelse ut i ländryggen men inte i höfterna. Det kan i längden för vissa leda till obehag eller ont i ryggslutet och gör det också svårt att utföra den klassiska positionen med raka ben.

För åtgärda detta är det viktigt att öppna upp framsidan av höfterna. Och den här övningen gör precis detta. Det är bra att göra denna övning varje dag och gärna flera minuter åt gången. Du kan även jobba dynamiskt i övningen. Målet är att täcka vaden med baksidan av låret.