Salamba sarvangasana - Skulderstående del 1

Salamba sarvangasana eller skulderstående är en grundläggande position inom yoga som brukar göras mot slutet av passet då den sägs lugna nervsystemet är förbereder dig för avslappning. Många har dock svårt att göra denna helt klassiskt då det kräver god rörlighet i bröstrygg och nacke samt i axlarna och skulderbladen.

Idag kommer jag demonstrera hur den praktiseras klassiskt vilket fungerar bra för vissa. Men det som brukar vara svårt för många är att få kroppen helt rak och behålla en öppen bröstkorg. Positionen sätter dessutom mycket press på nacken vilket inte behöver vara skadligt men om du skulle praktisera skulderstående klassiskt 5-10 min varje dag år efter år så är det kanske inte optimalt. Därför kan det vara bra att ha tillgång till lite olika tekniker och övningar för att jobba med skulderstående.

Imorgon kommer jag att gå igenom en teknik som är bra om du saknar tillräcklig rörlighet i nacke och rygg.

Klassisk salamba sarvangasana

  • Lyft bröstbenet mot hakan och aktivera på så vis haklåset (jalandhara bandha)
  • Sträck på benen och lyft sittbenen mot hälarna
  • Vandra med händerna närmare skulderbladen och lyft upp ryggen

Stanna i positionen 1 min till att börja med och öka stegvis upp mot 3-5 min.