Ardha uttanasana - stående halv framåtböjning, ett smakprov från online yogaklass

Här kommer ett smakprov från yogaklassen jag höll i online ikväll. Fokus var på att hitta kanske lite nya rörelser i höfterna för att öka kroppskännedomen och lära sig att anpassa yogapositionerna efter sina förutsättningar.

Här undervisar jag Ardha uttanasana och visar en teknik för att hitta rörelser i höfterna och bäckenet som är viktiga för alla framåtböjningar i yoga.

Syftet med Ardha uttanasana är att öka förmågan att böja i höften utan att böja ryggen eller i knäleden. Genom att öva på det blir du också mer medveten om rörelserna i ryggen och om du böjer i länd och bröstryggen eller i höften. För att styra och känna dessa rörelser behöver du kunna aktivera musklerna precis lagom, inte för lite men inte heller för mycket. Många tekniker och övningar i yoga handlar om att hitta en lagom aktivitet i kroppens muskler. Som B.K.S Iyengar tolkar Sutra 1.47

Perfection in an asana is achieved when the effort to perform it becomes effortless and the infinite being within is reached
yogawithjacobComment