Patanjalis invokation

Skärmavbild 2016-06-17 kl. 19.40.48.png

Mantran är vanligt förekommande inom yoga. I vissa former mer än i andra. Mantran är ljud och ljud är rörelse. Ljud skapar vibrationer som och kan försätta oss i olika sinnestillstånd beroende på kvalitén av ljudet. I den yogatraditionen jag studerar används inte jättemycket mantran men det är vanligt att börja yogaklassen med att sitta i en bekväm position med slutna ögon och händerna i anjali mudra och att sjunga patanjalis invokation.Det görs som en hyllning till den indiske filosofen och författaren Patanjali som systematiserade filosofin bakom yoga i 196 aforismer för ca 2500 år sedan.

Syftet med att inleda en yogaklass på det här sättet är att hitta ett inre lugn, slappna av, grunda sig själv, lämna vardagens stress och förbereda sig inför praktiken. För mig fungerar det bra.

Yogena cittasya padena vacam malam sarirasya ca vaidyakena yopakarottam pravaram muninam patanjalim pranajaliranato’smi abahu purusakaram sankha cakrasi dharinamsahasra sirasam svetam pranamami patanjalim.

Let us bow before the noblest of sages Patanjali, who gave yoga for serenity and sanctity of mind, grammar for clarity and purity of speech and medicine for perfection of health. Let us prostrate before Patanjali, an incarnation of Adisesa, whose upper body has a human form, whose arms hold a conch and a disc, and who is crowned by a thousand-headed cobra.
yogawithjacobComment