Uttanasana - stående framåtböjning

Uttanasana eller stående framåtböjning är en bra position för att stilla sinnet och skapar en känsla avatt förlänga bålen. Stanna i ca 1 min. Andas jämna andetag och känn att du duger. Det behöver inte vara mer komplicerat än så.

Yoga handlar inte om att göra avancerade positioner och ibland kan det vara svårt att upptäcka yogan bland alla häpnadsväckande asanas. Då kan en fysiskt avancerad praktik faktiskt bli ett hinder för yogan, det är inte minst vanligt bland oss yogalärare. Det finns en tendens att vilja visa upp avancerade och utmanande positioner. Och det kan ju vara försåtligt - om du har arbetat hårt med något så är det naturligt att känna stolthet och vilja demonstrera dina färdigheter för andra. Det gillar jag också.

När det gäller yoga kan det dock bli förvirrande för många som är nya för yogan att höra yogaläraren säga - yoga är för alla och det inte spelar någon roll hur nära golvet du kommer med händerna. Sedan demonstrerar läraren genom att lägga pannan mot knäna. Och det är ju egentligen inte fel, om du praktiserar regelbundet så kan det ju bli så att pannan hamnar där och det är helt okej men det är inte huvudmålet med yoga. En kan tänka att vara yogalärare är lite som att vägleda barn - de gör inte som vi säger utan som vi gör.

Yoga handlar om att hitta en djup känsla av meningsfullhet och tilltro till sig själv och livet. Yoga handlar om att skapa inre och yttre balans, för dig själv och för andra. För vissa är en avancerad fysisk praktik en viktig del för att komma dit och alla behöver använda kroppen till rörelse för att må bra. Men du blir tyvärr inte mer upplyst ju närmare golvet du kommer med händerna.

Namaste

yogawithjacobComment