En dag i de Andalusiska bergen.

En ledig lördag bestämde jag och Pontus oss för att utforska näromgivningen och ta oss upp i Sierra de Mijas, en bergskedja med 1133 meter som högsta topp. Den del av Sierra de Mijas vi tog oss upp i heter Calamorro och ligger på ca 800 meters höjd ovan för havet. Det är ganska enkelt att ta sig upp i bergen från Benalmadena och Torrequebrada, det är möjligt att promenera hela vägen upp från havet men om du vill spara dina ben lite är det en bra ide att ta en taxi till bergets fot.  

Vi hade en fin nästan vindstilla dag och bra förhållanden för att utforska bergen. Från toppen av Calamorro hade vi fin utsikt över Benalmadena och medelhavet. Vi slogs särskilt över hur grönt det är i bergen den här tiden på året. Jag tänka mig att det är betydligt torrare och mindre grönska i juli/augusti. Trots extremt fina förhållanden träffade vi endast på ett fåtal andra personer under hela dagen. Det överraskade mig lite eftersom jag personligen inte kan tänka mig någon bättre plats att vara på i området.

 En vy inåt landet där jordbruksområden och fler berg skymtar i fjärran.

En vy inåt landet där jordbruksområden och fler berg skymtar i fjärran.

Stigarna var verkligen fantastiska med en fin varierande terräng och mycket upp och ned i djupa dalar och stigningar till fina utsiktsplatser där landskapet öppnade sig igen. Det finns många olika leder i de här bergen och sammanlagt flera mil stig. Jag hade gärna spenderat lite mer tid här för att springa och utforska.

 Vegetationen bestod mest av barrträd och låga buskar. I dalarna var det mer skoglikt som på denna bild och på högre höjd mest klippor.

Vegetationen bestod mest av barrträd och låga buskar. I dalarna var det mer skoglikt som på denna bild och på högre höjd mest klippor.

Vi bestämde oss för att ta en lite längre tur än planerat och tänkte att vi nog skulle hinna ned till Puerto Benalmadena innan det blev helt mörk om vi skyndade oss. Det blev rätt bra tajmning men hann bli lite väl mörkt på slutet. Stigarna är sandiga och branta och de sista hundra metrarna ned blev lite spännande. Peurto Benalmadena är en traditionell Andalusisk bergsby och ligger just nedanför berget. Efter mer än 6 timmars vandring och klättring var det inte helt fel att frossa i tapas. Jag kan verkligen rekommendera alla som besöker Benalmadena att ta sig upp i bergen, det är fantastiskt!

yogawithjacobComment