Intervaller i snöstorm och så vidare.

Dagens rörelsepraktik bestod av en session med intervaller. Det var något suboptimala förhållanden med isigt underlag och mycket halt vilket gör det svårare att hålla uppe farten. Andra halvan av passet sprang jag efter skoterleden där det var bättre. Förutom att det då drog in en snöstorm. Men ärligt talat märker man inte så mycket av yttre omständigheter såsom väder när det springs intensiva intervaller. Det ska vara och är jobbigt, lite obehagligt sådär. Man kan springa på många olika sätt och jag prioriterar absolut att oftast försöka kombinera en givande upplevelse där jag kan njuta av att vara ute i naturen och där löpningen är ansträngande men fullt uthärdlig. Oftast vill jag att mina pass ska vara så. Men samtidigt vet jag att högintensiv intervallträning ofta är mycket effektivt för att både öka Vo2max och löphastighet. Det är också bra om du har begränsad tid till träning då du håller högre intensitet och därmed kan passet bli kortare.

Jag är fortfarande inne i en period då fokus egentligen ligger på styrketräning och springer eller utför annan konditionsträning såsom skidor eller simning endast två gånger i veckan. Jag vill då gärna att ett av passen är ett intensivt intervallpass och det andra ett lite längre lättare pass. Målet med konditionsträningen är endast att bibehålla så mycket förmåga som möjligt medans jag fokuserar på att förbättra mig inom andra områden.

IMG_4811.JPG

Upplägget på dagens intervall pass var: 10 intervaller bestående av 80 sekunders löpning i så högt tempo som möjligt följt av 20 sekunders vila. Vilket resulterade i knappt 3 km distans på knappt 15 min.

Det var ganska tungt idag, är det ju i och för sig kanske alltid med intervaller, men lite extra idag. Har rätt fin träningsvärk i benen efter senaste benpasset och det kändes som att det tog ut sin rätt när jag försöker kräma på lite. Om jag springer långt i lagom tempo brukar jag sällan känna av benen även om jag styrketränat. Men när löpningen blir snabbare och intensiv eller om det är mycket uppför märks det helt klart av vad jag gjort dagen innan.

yogawithjacobComment