Global handel dödar nästan 1 miljon människor årligen.

 Vy från arbetsplatsen.

Vy från arbetsplatsen.

Såg en nyhet idag på Sveriges radio viktig forskning om skadliga effekter av global handel och den komplexa orsakskedja som det skapar. Det här är en fråga om global rättvisa. Människorna i de länder som producerar varorna som bland annat vi i Sverige konsumerar får betala ett högt pris. Dessutom är det ju så att  det händer att vårt skräp och avfall skickas tillbaka till de producerande länderna där ändlösa soptippar med elektronikskrot och annat utgör ett stort miljöproblem. De producerar och bär kostnaderna i miljöförstöring lokalt, vi konsumerar och tar vara på värdet, de tar hand om skräpet. 
"Årssiffran för antalet förtida dödsfall i världen till följd av luftföroreningar utomhus har uppskattats till cirka 3,5 miljoner. Enligt en ny studie i Nature ligger den internationella varuhandeln bakom 22 procent av dessa dödsfall."

 Nystädat och massor av vårsol.

Nystädat och massor av vårsol.

Förutom att beklaga mig över världens tillstånd har jag även hunnit städa huset, skrivit ett till kapitel i boken, bogserat skåpis (Marstorps mat skåpbil) till verkstan. Kamremmen har gått och tyvärr blev den helt utdömd av mekanikerna så vi fick bogsera tillbaka den och nu ska skåpis skrotas. Om du känner någon som säljer en värdig efterföljare får du gärna höra av dig.

Rörelsepraktiken idag var lätt löpning runt byn, soligt och mestadels barmark. Vårsolen börjar faktiskt värma så pass att det är riktigt fint att sitta ute i punchverandan. Idag har vi druckit 3-kaffe och bara hängt på verandan. Det är så härligt att kunna ha ytterdörren öppen och ha tillgång till en till zon som är ett mellanting mellan inne och ute.

 Varmare ute än inne när solen värmer.

Varmare ute än inne när solen värmer.


Rörelsepraktik 30/3

Endurance

  • Lätt löpning 5,6 km

yogawithjacobComment