Första april och självklart snöar det


 Vinterns sista snögubbe?

Vinterns sista snögubbe?

Igår vår det så vårigt och solen värmde. Vi satt ute och fikade på punchverandan och jag invigde utegymmet. Idag är det ju första april så då snöar det så klart för fullt. Det har faktiskt kommit över 10 cm nysnö. Men jag klagar inte för det var precis vad jag önskade för ett par dagar sedan. Det blir nämligen perfekt med lite nysnö på skaren för skidåkningen de sista veckorna som är kvar innan all snö far. Barnen blev också nöjda då de kunde gå ut och bygga en snögubbe. Troligen vinterns sista, men man vet ju aldrig.

 Det ska börjas i tid. Sällskap i gymmet idag av 2 åringen.

Det ska börjas i tid. Sällskap i gymmet idag av 2 åringen.

Dagens rörelsepraktik bestod av ett benpass där jag jobbade lite med isometrisk träning och time under tension. I knäböjen jobbade jag med 7 sekunders excentrisk fas 1 sek paus och 7 sekunders koncentrisk paus 3 repetitioner 4 set. Det är fantastiskt hur mycket tyngre en vikt blir när du arbetar på det här sättet. Det är inte en typ av träning jag jobbar jättemycket med men den har sin plats. Ibland bra för variation, eller för att putsa på tekniken. Det kan också vara bra om vid rehabilitering eller smärta. Att göra något långsamt och kontrollerat med lägre vikt är ofta en bra idé vid skador. Jag tränade också isomteriska ryggextensioner. Det är ett sätt för mig att förbereda ryggen för en del uthållighetsarbete som kommer under jordbrukssäsongen. Vi försöker lösa allt så ergonomiskt som möjligt men det går inte att helt undvika statiska arbeten och ibland med ryggen böjd. Det ska ju heller inte vara något problem att göra det i lagom dos men det skadar inte att ha förberett sig lite. Och det är inte säkert att maxstyrka och muskelsnabbhet riktigt hjälper dig i statiska arbeten med låg belastning. Om musklerna får syrebrist så kommer det börja kännas, musklerna blir trötta och större belastning läggs på passiva strukturer (leder/ligament). Dessa brukar efter ett tag svara med obehag och stelhetskänsla. Att vara öm, känna sig stel och trött i ryggen är klassiska symtom efter en dag i landet med grävning och ogräsrensning.  Rätt träning och förberedelse kan dock förebygga och minska dessa typer av besvär.

 Odlingstid med böjda ryggar kommer. Bra att förbereda sig med lite isometrisk träning.

Odlingstid med böjda ryggar kommer. Bra att förbereda sig med lite isometrisk träning.


Dagens rörelsepraktik

Pass 1 - strength LEGS B

  • Squats time under tension 3x4, 7+1+7 sec.
  • Isometric back extensions 3x2 mins.
  • Oblique sit ups.

yogawithjacobComment