Dag 3 workshop Ali Dashti

Efter en helgs workshop med Ali Dashti känner jag mig trött och lite omtumlad, både fysiskt och mentalt. Ali´s undervisning beror, lika mycket idag som för 11 år sedan när jag studerade för honom första gången. Ali är liksom en naturkraft som det inte går att värja sig mot. Undervisningen är intensiv och skarp och den går på djupet där saker verkligen betyder något. Yoga är en komplext och allvarligt ämne. Det är av största vikt och ska inte göras halvdant. Det är något som Ali förmedlar tydligt. Temat för helgens workshop var upper back och den fysiska delen kretsade kring skuldran och övre delen av ryggen. De filosofiska och existentiella delarna av undervisningen handlade dock om hela människan. Många ämnen och exempel togs upp och det är faktiskt svårt att komma ihåg allt. Ali pratade bland annat om att vi behöver träna vår förmåga att ha långtråkigt och att det är en helt naturlig del av livet. Vi försöker fly från ledan genom att engagera oss i det som på kort sikt ger njutning men ofta på lång sikt inte sällan leder till större lidande. Acceptera ledan, spendera lite tid i ett långtråkigt tillstånd och du kommer märka att det kan leda till bättre förståelse om vad du verkligen söker på ett djupare plan.

En grundläggande och avgörande ide inom yoga är att du måste ta ansvar för dig själv och dina problem. Steg ett är att skapa självmedvetenhet så att du förstår dig själv och steg två är att sedan ta ett eget ansvar och göra det som är möjligt för att leva mer balanserat. Ali menar att yoga inte är ett botemedel för något. Faktum är att det sällan finns botemedel. Allting har verkningar och biverkningar. Om du tar en medicin som är effektiv för ett visst problem så finns det också biverkningar. Men om du medicinerar rätt så kan det ändå skapa en bättre helhetsbalans trots biverkningar. Yoga fungerar på samma vis, det botar dig inte men yogan kan ge verktygen att tydliggöra och belysa problem och orsaker till de. Sedan är det upp till dig att genom medveten praktik göra vad du kan för att förbättra din situation. Yoga botar inte, yoga spär ut problemen så att du blir mer balanserad.

Heyam duhkham anagatam
— Yoga Sutra II.16

Förra året fick jag skäll för att jag var så skäggig. - Jacob! the body should have beard! Ali är lite old school och associerade min skäggighet med att jag försökte föreställa mig som en helig man. Ni vet sådana sadhus i Indien med stort skägg, orangea dräkter och aska i ansiktet. Han gillar inte sådana yttre attribut på helighet utan menar istället att sådant ska komma inifrån av en intensiv, kontinuerlig praktik. Således "the body should have beard". Denna gång var jag nyrakad så jag klarade mig från detta. Istället var Ali missnöjd med att jag hade tränat på gym och blivit så stel i axlarna. "you are so big I don't even recognize you". Jag får väl ta det som en komplimang, men han hade ju helt rätt med stelheten. Jag har slarvat med axelmobilitet senaste tiden då jag fokuserat på annat så nu får jag ta tag i det. Det fina med Ali är att han har en skarp blick och sällan missar något, han säger också som det är och kör inte med smicker. Jag tror jag har fått beröm två eller tre gånger på 11 år och det är precis lagom för min personlighet. Jag kan inte säga att Ali är den perfekta läraren för alla men för mig passar det bra. Jag blir intresserad, nyfiken, inspirerad och trött av Alis undervisning.

Jag känner mig lyckligt lottat och tacksam över att ha möjligheten att studera för en så duktig lärare. Jag är med full övertygelse säker på att det inte finns någon mer kompetent och skicklig yogalärare och känner aldrig något behov efter att söka en annan lärare.

Take home message

  • Ha mer långtråkigt.
  • Yoga är inget botemedel men spär ut dina problem.
  • Gör inte dina axlar mer stela.

Rörelsepraktik 10/4

  • Promenad 10000 steg
  • Yoga 30+90 min
  • Undervisning 90 min

yogawithjacobComment