En bok om rörelse och sånt

Nu har jag publicerat en första version av min bok Rörelsepraktik på hemsidan. I boken tar jag upp tankar, idéer och koncept om rörelsepraktik. Boken är tänkt som en enkel och praktisk guide för hur du kan planera och strukturera din rörelsepraktik för att utvecklas allsidigt och på lång sikt. Boken består av 13 kapitel där jag går igenom allt från min filosofi och syn på rörelse till praktiska träningsupplägg, periodisering, autoregulatorisk träning, rörlighet och återhämtning samt grundläggande råd kring kost. Jag hoppas att boken ska kunna ge både mer kunskap och kanske framförallt inspiration till att leva ett liv mer i rörelse!

I övrigt har vi idag sagt hej då till Clara som åker iväg en vecka för att skriva. Jag har också lagat 10 liter potatismos och lika mycket pulled pork som ska frysas in i matlådor. Kommer säkert räcka minst 2 veckor för mig. Både potatisen och grisarna kommer från gården, sånt känns alltid bra.

Dagens träning bestod av 7,5 km lugnt löpningsamt 60 min rörlighetsträning. Jag tror att jag har känt av ett virus senaste dagarna vilket visar sig som trötthet och att träningen går tyngre. Det har dock fungerat att träna men jag märker att löptempot går ned något. Men det är inga problem, det är ansträngningen som är det primära. En dag när jag är pigg och fräsch tränar jag tuffare och är det segt går prestationen ned något, båda dagarna har jag dock ansträngt mig lika mycket. Det är lite grann en förenkling av hela konceptet men visar lite hur autoregulatorisk träning fungerar. Mer om det kan du läsa i min bok.

Jag är nu två veckor in i fokusperioden på rörlighet och återhämtning. Hela perioden är 12 veckor och slutar första juli. Då blir det fokus på uthållighet i tre månader istället. Jag märker att jag tappat en del rörlighet efter styrkeperioden men den kommer tillbaka stegvis och det blir spännande att se vart jag är i slutet av de här 12 veckorna. Ikväll jobbade jag bland annat med två händer och ett huvud till foten i duvans position. Det var inte riktigt möjligt för två veckor sedan. Men med rätt tekniker så kommer resultaten.

Det finns inte något egensyfte med att lägga huvudet mot foten - det är inte viktigt för hälsan. Men för mig är det en stimulerande och intressant praktik och det jag framförallt arbetar med är att öppna upp framsidan av höften. Det kan ju se väldigt bakåtböjigt ut men jag tränar ingenting på att böja ryggen bakåt. Jag tränar rörlighet för höfterna och axlarna och testar den i positioner som duvans position. Jag böjar dock fortfarande ryggen, det har jag lätt för. Men målet är att försöka böja ryggen så lite som möjligt och ändå kunna göra positionen.


Rörelsepraktik 19/4

  • Löpning lugnt 7,5 km
  • Rörlighetsträning fokus höfter och skuldra 60 min

yogawithjacobComment