Laga växthus, fylla jordsäckar och lite yoga.

Jag står i luften och lagar växthus.

Jag står i luften och lagar växthus.

En lång arbetsdag börjar närma sig sitt slut. Jag och Albin har jobbat en del. På förmiddagen praktiskt arbete där vi bland annat pysslade med att laga växthuset lite efter vårstormen som härjade för någon vecka sedan. Vi har också fyllt typ 100 säckar med sand. De är bra att ha för att lägga på fiberduk och sådant vi använder på åkern så att det inte blåser bort. En kan aldrig få för många sandsäckar.

En stor reva i plasten från blåsten.

En stor reva i plasten från blåsten.

Något jag uppskattar mycket i mitt liv och som jag även har lagt en del arbete på att få till är kontrasterna. Att ena dagen sitta på universitetet och försöka förstå regressionsanalyser, anova och parat T-test för att dagen efter få lappa växthusplast och fylla sandsäckar i blåställ. Samt att däremellan ägna mig åt yoga och annan rörelse. Det är förstås lite besvärligt att få ihop alla delar ibland och det händer att jag frågar mig vad det är jag egentligen gör. Det blir så mycket olika helt enkelt. Men samtidigt vet jag att jag inte vill ha det på något annat sätt. Jag blir för uttråkad av att bara göra samma varje dag. Som den där Marx skrev.

gör det möjligt för mig att göra det ena i dag, det andra i morgon, jaga på morgonen, fiska på eftermiddagen, sköta kreatur på kvällen och kritisera efter kvällsmaten, allt efter vad jag vill, utan att jag för den skull någonsin blir jägare, fiskare, herde eller kritiker.
— Karl Marx
Fortfarande rätt ogrönt i växthuset.

Fortfarande rätt ogrönt i växthuset.

På kvällen hade vi möte och bestämde oss bland annat för att inte köpa en pump men att köpa en skåpbil istället. Så kan det gå. Vi fick punch också istället för whiskey.

Båtar upp och ned i väntan på öppet vatten.

Båtar upp och ned i väntan på öppet vatten.

En Albin på en ännu snöig åker.

En Albin på en ännu snöig åker.

Jag har hunnit med i alla fall lite yoga idag och så har jag promenerat. Det blev en lång dag men har varit fint. Imorgon ska jag vara ledig några timmar på förmiddagen tror jag. På eftermiddagen bär det av in till stan för undervisning.

Stegvis progression till full paschimottanasana. För de flesta som inte är superrörliga i höften finns oftast mer styvhet i hamstrings jämfört med i ryggen. Det vill säga att när du böjer dig framåt är det lättare att böja i ryggen så att ryggmusklerna sträcks ut än det är att böja i höften så att hamstrings sträcks ut. Ett sätt att komma åt att jobba med förlängningen av hamstrings och samtidigt stabilisera och hålla ryggen rak är att använda vägg, kloss och bälte. I bildserien visar jag hur du kan göra. Du kan se att jag först hittar en rak position där jag verkligen förlänger ryggen. Först när du kan sitta i en upprätt paschimottanasana som bild tre visar är du redo att börja förlänga framåt. Den sista bilden är inte ett dugg mer avancerad än bild tre. Där har jag bara böjt ryggen lite och det kan de allra flesta. Det vanligtvis viktigaste är att förändra förhållandet mellan styvheten i höftextensorerna och ryggflexorerna. Det är en av de viktigaste effekterna av framåtfällningar i yoga. Det bör vara det första din yogalärare undervisar dig i framåtfällningar.


Rörelsepraktik 22/4

Yoga.
Promenad.
Kroppsarbete på gårn.


yogawithjacobComment