Dagsverk på åker och i skog

Årets majbrasa blir till, imorgon blir den otill.

Årets majbrasa blir till, imorgon blir den otill.

Idag har vi kommit ikapp lite arbete med jordbruket. Än så länge är det faktiskt vad en skulle kunna kall förvårbruk. Det går i allt väsentligt ut på att ställa i ordning, sortera, strukturera, planera och laga saker. Alltsådant som behöver göras innan det verkliga vårbruket med jordbearbetning och sådd drar igång på allvar. Kanske är det tur att våren är sen i år för det finns mycket att göra. Idag har det bland annat klistrats etiketter på alla brätten vi ska så i. Det blev en ansenlig mängd i år. Albin har systematiserat allting väl så att det går lätt att se vilken vecka grödan ska sås och planteras ut, vad det är för sort och vilken sådd den hör till. Sedan sorterar vi alla brätten efter veckor och gröda så att det blir enkelt när det är dags för sådd.

Nästan 96 frön i varje brätte. Så det blir lite grönsaker, sedan frösår vi ju en del också.

Nästan 96 frön i varje brätte. Så det blir lite grönsaker, sedan frösår vi ju en del också.

Vi har även hunnit sortera samt klippa till nya fiberdukar och bestämma var varje duk ska ligga. Alla dessa till synes små och för sig själva inte jätteviktiga uppgifter som är möjliga att göra innan den hektiska försommaren sparar mycket tid. Det ger en triumferande känsla när allt är på sin plats och redo att användas precis som planerat. Rätt fiberduk vid rätt bäddar, rätt brätten för aktuell vecka och hjulhackan samt pendelhackan nyslipade. Vi hann också fixa en kärvande gångdörr och laga fler hål i växthuset idag. Det är mycket med det jordiska.

Albin har byggt en ny eldkastare i år. Bra mot zombier men också för att bränna hål i mypex.

Albin har byggt en ny eldkastare i år. Bra mot zombier men också för att bränna hål i mypex.

På eftermiddagen och kvällen har jag sett över de mer avlägsna delarna av trädgården. En mindre andel av vår tomt är mer skogsmark. Där har jag som ambition att upprätta något mer parkliknande eller ett så kallat ”woodland”. Sådär lagom mycket träd och med fin framkomlighet för både barn och vuxna. Äng med träd kanske man kan kalla det. Det ska också finnas en vedeldad bastu här småningom. Solnedgången över skogen och åkrarna är magisk på försommaren och inte helt fel på våren heller. Att kunna elda upp i bastun och avsluta en dags kroppsarbete där är något jag mycket ser fram emot. Inte minst i slutet av säsongen, i september och oktober då det blir allt kallare, lerigare och blötare att arbeta i jorden.

Vy över åker och växthus från nedre delen av tomten.

Vy över åker och växthus från nedre delen av tomten.

Det jag specifikt pysslat med ikväll var att dra ihop allt fjolårsris efter röjningsarbetet i somras. Nu var det torrt och lätt och gick fint att samla ihop. Det blev en ansenlig mängd ris till slut och tog sin tid. Inte fören närmare tio blev jag klar och resultatet blev, om jag får säga det själv, en rätt praktfull majbrasa.

Den blev faktiskt lite större än på den här bilden.

Den blev faktiskt lite större än på den här bilden.

Sånt jag tänkt sitta och titta på när jag byggt bastun.

Sånt jag tänkt sitta och titta på när jag byggt bastun.


Rörelsepraktik 29/4

Fysiskt arbete i på åker och i skog
10 timmar.


yogawithjacobComment