Dag 2 workshop Ali Dashti


Under dag 2 av Alis workshop "upper back" har vi fortsatt jobba med grundläggande positioner med tekniker som har som syfta att förbättra styrka, rörlighet, medvetenhet och motorisk kontroll kring övre delen av ryggen, skulderbladen och axlarna. Vi fick bland annat arbeta mycket med aktiva sittande vridningar och hur man kan stärka och förlänga över delen av ryggen i sittande framåtböjningar. Som vanligt väver Ali in mycket filosofi, anekdoter och humor i undervisningen. Bland annat pratade Ali om vikten av att kunna ha långtråkigt. Det är ett stort problem idag att människor inte kan ha långtråkigt utan då genast söker yttre stimulans i form av exempelvis mat eller konsumtion. Att ha långtråkigt är en naturlig del av livet och inget du alltid behöver göra något åt. Det är okej att ha ett tråkigt liv, kanske till och med bra ibland. Ali kopplar vår oförmåga att ha långtråkigt och ständiga sökande efter snabb tillfredsställelse till en djupare existentiell törst. Enligt yoga och buddismen kommer denna törst och sökande finnas kvar tills du hittat ditt sanna livskall. Och om du försöker fylla den längtan med något annat än det du egentligen, verkligen på djupet vill ha blir du aldrig nöjd utan kastas istället mellan olika ytterligheter. Detta leder istället till olycka och smärta i livet. Det är den karmiska cykeln.

Imorgon är sista passet och workshopen avslutas vid lunch. Det blir spännande att se vad vi kommer göra imorgon. Kanske bakåtböjningar, det har vi inte gjort än. Brukar kunna komma mot slutet. Redan nu har jag fått med mig mycket inspiration och kunskap att implementera både i min egen praktik och undervisning.

Don’t worry about about the asana you cant do. You wont get taxed for the asana you’re not doing
— Ali Dashti

Rörelsepraktik 8/4

  • Asana 6 h
yogawithjacobComment